Taliani na turnaj s tieňom škandálu a Balotellim

02.06.2012 Celý región

Bratislava 2. júna (TASR) - Ak by sa mala história opakovať, a futbalový boh by s tým súhlasil, tak európskymi šampiónmi sa stanú Taliani. Na Apeninskom polostrove totiž vygradoval krátko pred štartom EURO 2012 gigantický korupčný škandál, čo nápadne pripomína situáciu z roku 2006, kedy "squadra" po značená manipulačnými kauzami zo Serie A napokon nečakane triumfovala na MS 2006 v Nemecku.

Navyše, taliansky národný tím takmer pravidelne dokazuje na finálových turnajoch, že mu zaslúžené patrí renomé "turnajového mužstva." Trénerovi Cesaremu Prandellimu sa poradilo zmeniť herný prejav mužstva s herným systémom 4-3-1-2, ale fundament zostáva založený na poctivej defenzíve. Nečudo, že Taliani inkasovali v celom kvalifikačnom cykle len dva góly, čo je najmenej zo všetkých tímov a v C-skupine stratili len dva body po dvoch nerozhodných výsledkoch.

"Tifosi" sú svedkami pozoruhodného príbehu útočníka AC Miláno Antonia Cassana, ktorý sa napokon dostal do nominácie. Temperamentný futbalista, ktorého predchádzajúci kouč národného tímu Marcelo Lippi ignoroval pre jeho výbušnú povahu, v októbri minulého roku utrpel mozgovú príhodu po zápase s AS Rím. Najviac hráčov dodal do "squadry" majstrovský Juventus Turín, ktorý poskytol sedem hráčov. Medzi nimi nechýba ani skúsený tvorca hry Andrea Pirlo, ktorý prežíva druhú futbalovú jar po odchode z milánskeho AC.

Prandelli však disponuje ešte jednou časovanou bombou s možnou pozítivnou, ale aj negatívnou odozvou. Volá sa Mario Balotelli. Futbalista s africkými koreňmi patrí k najväčším talentom na starom kontinente, ale jeho športovú kariéru brzdia nevhodné reakcie a správanie na ihrisku aj mimo neho. Kontroverzný Balotelli síce odohral aj vďaka porušeniu etického kódexu stanoveným trénerom Prandellim v uplynulej kvalifikácii len 19 minút, ale z nominácie pre zranenie vypadol Giuseppe Rossi.

TALIANSKO

riadiaci orgán: Talianska futbalová federácia (založená 1898)

web: http://www.figc.it/

vstup do FIFA: 1905

vstup do UEFA: 1954

dresy: modro-biele (azurové)

účasti na ME: 8

najväčšie úspechy: 4x majster sveta (1934, 1938, 1982, 2006), 2x vicemajter sveta (1970, 1994), 1x bronz na MS 1990, 1x 4. miesto na MS 1978, 1x majster Európy (1968), 1x vicemajster Európy (2000), semifinalista ME 1988, 4. miesto na MS 1980, 1x olympijský víťaz (OH 1936), 2x bronzový olympijský medailista (OH 1928 a 2004),

postavenie v rebríčku FIFA: 12.

tréner: Cesare Prandelli

postup na ME: víťaz kvalifikačnej C-skupiny

najznámejší hráči: Ginaluigi Buffon, Andrea Pirlo (obaja Juventus Turín), Thiago Motta (Paríž St. Germain), Daniele de Rossi (AS Rím), Mario Balotelli (Manchester City), Antonio Cassano (AC Miláno), Antonio di Natale (Udinese Calcio)
 

Vyberte región